30 Ekim 2011 Pazar

Saraylar - Belvedere

















Güneşli Viyana günlerinden birinde arkadaşımla birlikte ziyaret etmek için seçtiğimiz saray Belvedere.

Habsburg generallerinden Savoy Prensi Eugene'nin yazlık konutu olarak inşa edilen Belvedere, önündeki büyük havuzla birlikte düş sarayı gibi görünüyor. Yapının bu muhteşem görüntüsü insanın aklına kazınmakla kalmıyor, aynı zamanda fotoğraflarıyla da Viyana arşivlerinde önemli bir yer tutuyor. Çekilen birçok Viyana fotoğrafında Belvedere'nin bu görüntüsü yer alıyor.

Birçok sanat yapıtına ev sahipliği yapan saray, daha çok Gustav Klimt'le birlikte anılıyor. Klimt'in ünlü Öpüş tablosu da burada yer alıyor. Ancak biz yine sarayın bahçesinde bir gezinti yapmakla yetinip içini gezmeyi daha soğuk havalara bırakıyoruz. Sarayın arkasındaki kapıdan çıkıp Viyana'nın doğu mahallerini keşfe çıkıyoruz.

Biz Viyana'nın arka sokaklarını keşfederken, 19. yüzyılda yaşamış ünlü ressam Gustav Klimt kentin bugününü aydınlatmaya devam ediyor. Viyana Üniversitesi'nin ana binasını gezdiren rehberin daha okula ilk geldiğimiz hafta bize anlattığına göre, Klimt'e, Viyana Üniversitesi'nin tavanını süsleme görevi veriliyor. Ancak Klimt'in hazırladığı Tıp, Felsefe ve Hukuk adlarındaki üç resim skandala yol açıyor ve tavana asılmıyor. (Kaynaklar bu resimlerin 1945 yılında kentten çekilen Nazilerin çıkardığı yangında yandığını belirtiyor.) Daha sonra Klimt, bir grup sanatçı ile dönemin akademik sanat anlayışına karşı çıkan Secession akımını kuruyor. Bundan sonra ise Viyana'da sanat deyince akla gelen ilk isimlerden biri oluyor. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder