20 Mart 2012 Salı

Museumsquartier: MUMOK ve Leopold Müzesi




Viyana'nın en önemli müzelerinden diğerleri, Sanat ve Doğa Tarihi müzelerinin karşısında, Museumsquartier bölgesinde bulunuyor. İmparatorluk döneminde saray ahırlarının bulunduğu bu alan 1918 yılında sergi mekanı olarak düzenlenmiş, daha sonra da müzeler kompleksine dönüştürülerek 2001'de hizmete açılmış. Viyana Modern Sanat Müzesi (MUMOK) ve Leopold Müzesi burada yer alıyor. Alanda ayrıca başka müzelerin yaı sıra tiyatrolar, cafe'ler, yeşil alanlar bulunuyor.

Modern Sanat Müzesi (MUMOK) gri bazalt taşından yapılmış sıra dışı bir binaya sahip. İçindeki eserlerin de sıra dışı olduğunu söylemek mümkün. Bu müzeye bir pazar günü, Der Standard gazetesinin düzenlediği ücretsiz bir etkinlikle gidiyorum. Viyana'da ücretsiz müze gezmek sık rastlanan birşey değil, ayrıca Modern Sanat Müzesi çok görmek istediğim bir yer değil, o yüzden buraya ücretsiz girebildiğime memnun oluyorum. Modern sanat gerçekten ilginç. Sanırım insanlara anlamsız gelmesi de beklenmeyecek bir şey değil çünkü aslında sanatçılar yaşadığımız dünyanın anlamsızlığına, insanlara anlamsız gelen eserlerle cevap veriyorlar. Eğer sanat yaşadığımız toplumun bir aynasıysa modern sanatçı modern dünyadan aldığını bu eserlerle dünyaya geri veriyor.

Ancak yine de müze gezen biri için kocaman plastik pastalar, dev izmaritler, plastik çiçekler görmek çok alışıldık bir durum değil. Bu tür objeler burada sergilenmekle kalmamış, salonların içine siyah yuvarlak çadır benzeri bölmeler konularak insanların bu nesneleri görmek için sıra beklenmesi sağlanmış. Gerçekten de insanların sanat olarak kendilerine verilen plastik çiçekleri görmek için sıra beklemesi modern sanatın anlamsızlığına birden anlam katıyor!

Üst kattaki çelişkili durumlara rağmen alt katta Pop Art ve Andy Warhol'la karşılaşmak hoş bir sürpriz oluyor. Sonuç olarak insanı farklı açılardan bakmaya ve değişik pencerelerden düşünmeye sevk eden eserler/objeler, hangi kısmının geçici hangi kısmının kalıcı olduğunu bilemediğim bu sergide ziyaretçilere sunuluyor. MUMOK'tan müze gezmenin doyumuna ulaşmadan çıkmış olmam da modern sanatın anlamsızlığına anlam katan başka bir boyut oluyor :)

MUMOK'u gezince daha önce pek niyetim olmamasına rağmen Leopold Müzesi'ne de gitmeye karar veriyorum. Yanılmıyorsam bu müze için de Sanat Tarihi Müzesi'ne girerken kombine bilet alınabiliyor. Ama hem Hofburg'un Hazinesi, hem Leopold Müzesi için bilet alınabiliyor mu bilmiyorum. Ben hem Hazine'yi, hem Leopold Müzesi'ni gezmeye son anda karar verdiğim için kombine biletlerin hiçbirinden yararlanamıyorum.

Leopold Müzesi MUMOK'un tersine beyaz kireç taşından yapılmış bir binada faaliyet gösteriyor. 1994'te Avusturya Devleti tarafından Rudolf Leopold'den alınan koleksiyondan oluşuyor. Müzede Gustav Klimt, Oscar Kokoschka, Egon Schiele, Richard Gerstl, Koloman Moser gibi modern Avusturyalı sanatçıların eserleri bulunuyor. Ayrıca bu sanatçıların yaşadığı 1900'ler hakkında da bilgilerin ve fotoğrafların yer aldığı bir bölüm var. 1. Dünya Savaşı'nın bittiği ve imparatorluğun son demlerini yaşadığı 1918'de, döneme damgasını vurmuş Gustav Klimt, Otto Wagner, Koloman Moser ve Egon Schiele'in ard arda öldüğünü öğrenmek, insanda bir dönemin kapanış seremonisinin o yıl gerçekleştiği duygusu uyandırıyor.

Özellikle Leopold Müzesi'ni gezmek Viyana'nın modern dönemiyle ilgili ipuçları verse de, her iki müze için söyleyebileceğim ortak şey, gezilmelerinin çok büyük aciliyet taşımadığı. Bu müzeler daha çok modern resme ve sanata ilgi duyanlara hitabediyor. Yine de Leopold Müzesi hakkında sonradan düşündüğümde, bugün Viyana'yı Viyana yapan bir dönemin nasıl yaşandığı konusunda ciddi ufuklar açtığını söylemek mümkün görünüyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder