2 Nisan 2012 Pazartesi

Rathaus - Buzpateni




Ring üzerindeki muhteşem yapılardan biri olan Rathaus, Viyana'nın belediye binası. Özel bir ad değil, Avusturya'daki her kentte birer Rathaus var. Ama Viyana'daki, gerçekten masal şatolarını andırıyor.

Bu masalsı yapı da Viyana'daki diğer resmi yapılar gibi gündelik yaşamın tam ortasında yer alıyor. İlk gittiğimizde önündeki sirk çadırı eğlence arayan Viyanalıları kendine çekiyor. Ekim ayında içinde kurulan yöresel ürünler fuarını geziyoruz. Kasım'da önündeki parkta kurulacak Noel Pazarı için hazırlıklar başlıyor. Bu harika pazarda Noel bitene kadar kent halkı Noel alışverişi yapıyor, yiyor, içiyor, eğleniyor. Yılbaşında önünde kurulan sahnede ücretsiz konser düzenleniyor. Ardından ise Rathaus ile Burgtheater arasındaki alan buz pateni haline getiriliyor. Viyanalılar çoluk çocuk buraya gelerek paten kayıyor, aslında "soğuk havanın tadını çıkarıyorlar." Bu kullanımların hepsinin amacının, Viyanalıları soğuk havada bir şekilde dışarı çıkarmak, sosyalleştirmek olduğunu düşünüyorum. Havalar ısınıp insanlar bu sefer güneşin tadını çıkarmak için kendilerini dışarı attıklarında ise Rathaus festival alanı haline geldiğini öğreniyorum.

Buz pateni alanının hemen yanına ahşap bir içki evi kurulmuş. Dışarıda üşüyenler içerde içkilerini içerek ısınıyor. Aynı Noel zamanı insanların Noel pazarlarında vakit geçirdikleri gibi, Noel'den sonra bahar aylarına kadar da buraya gelip güzel vakit geçirmenin yolunu buluyorlar.

Aslında bu memlekette her şey insan için düşünülmüş. Rathaus'un yılın her mevsiminde, her döneminde şekilden şekile girerek Viyanalıların toplandığı, boş vakitlerini değerlendirdiği ve eğlendiği değişik birer mekan halini alması bunun en büyük kanıtı değil mi?

2 yorum: